Suomi on jo pitkään tunnettu maailmalla tekniikan ja teknologian ihmemaana eikä syyttä. Maastamme on kummunnut monia maailmanlaajuisia yrityksiä, palveluita ja tuotteita, jotka kaikki tuntevat, mutteivat välttämättä edes tiedä niiden alkujuurien olevan Suomessa.

F-Secure Oyj – tietoturvaa maailmanlaajuisesti Suomesta

F-Secure on toiminut jo vuodesta 1988 alkaen. Kyseessä on suomalainen yhtiö, joka luo tietoturvaratkaisuja älypuhelimille, tableteille sekä niin kannettaville kuin pöytämallisille tietokoneille. Nykyisin ympäri maailmaa toimivan yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja seuraavaksi tärkein keskus sijaitsee Oulussa.

Yritys tunnetaan erityisesti tutkimuspäällikkö Mikko Hyppösestä, joka usein esiintyy uutisissa, lehdistössä ja televisiossa, kun uutisissa käsitellään tietoturvauhkatapauksia. Yrityksen perustaja on Risto Siilasmaa, joka samalla toimii yrityksen puheenjohtajana. Yhtiön liikevaihto on noin 160 miljoonaa euroa, josta yhtiö saa liikevoittoa lähemmäs 20 miljoonaa euroa vuodessa. Kyseessä on merkittävä tietoturvayhtiö, sillä yksikään muu yritys maailmassa ei ole niin laajalle levittäytynyt tuotteittensa osalta kuin F-Secure.

Yhtiön tuotteita markkinoidaan sekä yksityiskäyttäjille että yrityksille. Tunnetuimpia niistä ovat F-Secure Internet Security, virustorjunta Anti-Virus, F-Secure Mobile Security, F-Secure Online Scanner, F-Secure App Permissions, F-Secure Freedome (VPN-palvelupaketti), F-Secure KEY, F-Secure Search, F-Secure SAFE sekä F-Secure Booster. Paketteja tarjotaan usein tietokoneiden ja älypuhelimien sekä tablettien myyntitilanteissa. Internet Security -tuotteen ovat brändänneet itselleen Elisa, Telia sekä DNA ja he myyvät pakettia omilla brändinimillään, Tietoturva sekä Nettiturva. Nämä innovaatiot ovat yhtiön yksityishenkilöille markkinoitavia tuotteita.

Yritystuotteista tunnetuimmat ovat F-Secure Business Suite ja F-Secure Email and Server Security, joka suojaa sähköpostipalvelimia. Lisäksi on F-Secure Client Security, joka suojaa työasemia. Yrityspaketteihin kuuluu myös F-Secure Internet Gatekeeper, joka suojaa yhdyskäytäviä, sekä F-Secure Messaging Security Gateway, joka suojaa sähköpostipalveluita.

Yhtiö on saanut suurta suosiota eri tuotepaketteineen ympäri maailmaa tietoturvasuojauksessa. Yhdysvalloista otettiin yhtiöön yhteyttä 1990-luvun lopulla viranomaisten toimesta, sillä he olivat kipeästi yhtiön tuotteisiin käyvän takaportin tai yleisen avaimen tarpeessa päästäkseen käsiksi muuan huumerikollisen tietokoneen sisältöön, joka myös käytti F-Securen tietosuojausta. Tietokoneeseen oltaisiin murtauduttu vain, jos oikeus olisi päättänyt niin. Yhtiön toimitusjohtaja Hyppönen kommentoi pyyntöä niin, ettei tuotteissa ole takaportteja eikä niitä rakenneta edes pyynnöstä.

Comptel Oyj:n uskotaan nousevan IT-maailman huipulle

Comptel on vuodesta 1986 toiminut ohjelmistovalmistaja, jonka tuotteet ovat lähinnä liiketoiminnan tukiohjelmistoja teleoperaattoreille. Keskeisimpiä tuoteperheitä ovat mediaattori- ja provisiointiohjelmistot. Yhtiö viimeisten vuosien aikana kehittänyt innovatiivisia ratkaisuja, kuten FlowOne V:n sekä FWD:n, ja niistä odotetaan suurmenestystä tulevien vuosien aikana. Myynnin kehitys on antanut merkkejä menestyksestä.

Kun yritys perustettiin, yhtiöitettiin se silloisen Helsingin Puhelinyhdistyksen atk-osastosta. Comptel oli Helsingin Puhelimen omistuksen alaisena vuoteen 1999 saakka. Tuona vuonna firma listattiin Helsingin pörssiin, jossa se oli aina alkuvuoteen 2017 asti, kunnes Nokia osti yhtiön. Yhtiön toimitusjohtaja on Juhani Hintikka ja puheenjohtajana toimii Pertti Ervi.

Kuten aiemmin mainitsimme, Nokia Oyj päätti Comptelin pitkän taipaleen itsenäisenä yrityksenä ostamalla sen. Syy ostoaikeisiin on verkkojätin oman ohjelmistostrategian edistys ja kyky tarjota palveluntarjoajille kokonaisvaltaisen ratkaisun palveluiden suunnitteluun ja toimittamiseen. Nokia ja Comptel allekirjoittivat sopimuksen vuoden 2017 alussa, jolloin Nokia sitoutui epäsuorasti tekemään julkisen käteisostotarjouksen kaikista Comptelin osakkeista ja optio-oikeuksista. Jokaisen osakkeen tarjoushinnaksi on asetettu 3,04 euroa käteisenä. Tämän tarjouksen mukaan yhtiö oli myyntihetkellä noin 347 miljoonan euron arvoinen. Yhtiö poistui lopullisesti Helsingin pörssistä kesäkuussa 2017 ja jatkaa nyt Nokian alaisuudessa omalla nimellään.